Prevencia chorôb a škodcov jabloní

Pod ochranou si väčšinou predstavujeme chemickú ochranu. Niekedy je nevyhnutná dá sa však aj výrazne minimalizovať. Existuje určitá prevencia, ktorá dokáže stromy výrazne ochrániť.

Dôležitým krokom ako výrazne obmedziť výskyt škodcov je presvetľovací rez. Tým, že odstránime konáre smerujúce do vnútra koruny zabezpečíme dostatočné presvetlenie a vzdušnosť celého stromu. V takomto strome majú škodcovia oveľa horšie podmienky na prežitie. Naopak ak tento presvetľovací rez neurobíme, pripravíme ideálne prostredie pre nežiadaných hostí.

Ďalším dobrým miestom pre larvy sú ponechané plody na strome, ktoré neoberieme. Na jar sa z nich šíria nebezpečné spóry a spôsobujú hubové choroby ovocných stromov. Preto je dôležité dbať na to, aby sme aj nevyhovujúce ovocie obrali zo stromu. Najlepšie je potom všetko toto ovocie spáliť.

Výborným ochranným prvkom je natieranie stromov vápnom. Vápno má dezinfekčné účinky a taktiež náter zabraňuje prehrievaniu kmeňa. Na desať litrov vody pridáme zhruba dva kilogramy vápna. V prípade, že sa na strome nachádzajú machy, pred náterom ich odstránime. Pri odstraňovaní machov používame drôtenú kefu. Postupujeme veľmi opatrne, aby sme strom výrazne nepoškodili. Tieto kroky robíme v rámci prevencie a zníženia rizika chorôb. Taktiež môžme chorobám zabrániť už pri výbere jablone. Existujú druhy, ktoré sú odolné voči múčnatke a chrastavitosti. Napríklad Heliodor, alebo česká odroda Julie.

Občas je nutná aj chemická ochrana. Tú sa však snažíme výrazne obmedzovať. Postrekujeme fungicídnymi prípravkami.

Chemickú ochranu proti Chrastavitosti robíme od začiatku Apríla do konca Júna. Ideálne je  uskutočňovať postrek zhruba každých 15 dní. Prvý pred kvitnutím a druhý hneď po odkvitnutí. Používame napríklad prípravky Vectra, Clarinet a Baycor.

Proti Múčnatke aplikujeme prípravky Discus, Systhane, ale taktiež aj Baycor ako pri Chrastavitosti. Tieto prípravky pôsobia proti obom chorobám.

Dnešný trend predstavuje obzvlášť pestovanie BIO ovocia. Preto nepodceňujte prevenciu a ak je možnosť chémií sa vyhnite.

Fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 9 Priemer: 2.7]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *